Kuukauden kikat
Kehitellään uusia tapoja kesyttää pallo

Parhaat suomalaiset jalkapalloilijat kautta aikain

Suomi ei kuulu millään mittapuulla jalkapallon suurmaihin. Tästä huolimatta meidän kylmästä kotomaastamme on ponnistanut useita kansainvälisesti menestyneitä futistaitureita, jotka ovat vieneet suomalaista jalkapallokulttuuria eteenpäin komein harppauksin.

Juhani Peltonen

Juhani Peltosta voidaan pitää suomalaisen jalkapallon pioneerina ja tienraivaajana. Hän oli vuonna 1964 ensimmäinen bundesliigaan siirtynyt suomalaispelaaja. Lisäksi hän juhli Valkeakosken Hakan paidassa kahta Suomen mestaruutta ja viittä Suomen cupin voittoa. Tämä kolmena vuonna Suomen parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu edelläkävijä ansaitsee paikkansa kunnioitettuna pelaajana Suomen parhaiden palloilijoiden listalla.

Teemu Pukki

Teemu Pukin nimi tällä lyhyellä listalla voi olla hieman ennenaikaista, mutta merkit ovat siihen suuntaan, että tällaisilla listoilla hänen nimensä tulee esiintymään. Jo nyt hän on ollut voittamassa kahdesti Skotlannin mestaruutta ja Tanskan cupin mestaruus on myös hänen ansiolistallaan. Hänen maalivainunsa on vain kehittynyt iän myötä, ja nyt 28-vuotias maalitykki voi vielä yltyä suurempiinkin urotekoihin. Nykyään Norwich Cityssä pelatessaan hän on ollut suorastaan pitelemätön, ja toivottavasti on myös sitä tulevaisuudessa muun muassa pukeutuessaan Suomen maajoukkueen pelipaitaan.

Sami Hyypiä

Suomen kaikkien aikojen paras puolustaja ja Liverpool-legenda. Aktiiviurallaan hän oli kokonaista yhdeksän kertaa Suomen vuoden jalkapalloilija. Hän on myös ollut kerran Liverpool-paidassa voittamassa Mestarien liigaa vuonna 2005. Kaiken lisäksi hän on pelannut yli 100 ottelua Suomen maajoukkuepaidassa. Puolustajat jäävät usein maaleja tuulettelevien hyökkääjien varjoon. Sami Hyypiän pitkän uran aikana usea hyökkääjä kyllä jäi hänen pitkän vartensa varjoon, ja lisäksi hänen menestyksekkään uransa jälkeen hänen mukaansa on nimetty suomalaista jalkapalloa eteenpäin kehittävä Sami Hyypiä Akatemia. Ei unohdusta tälle Suomalaisen jalkapallon suurnimelle.

Jari Litmanen

Kuningas Litmanen. Suomen jalkapallon suurin. Suurimmat jalkapallolliset saavutuksensa hän saavutti Ajax Amsterdamin riveissä. Vuonna 1995 hän oli joukkueessa avainasemassa, kun se voitti Mestarien liigan. Kyseisenä vuonna hänet myös valittiin maailman kolmanneksi parhaaksi jalkapalloilijaksi Kultainen pallo -äänestyksessä. Näin korkealle sijalle kansainvälisen jalkapallon arvostusasteikolla ei kukaan suomalainen ole sen koommin noussut, eikä todennäköisesti lähiaikoina nousekaan. Kansainvälisesti tunnettu.

Kunniamaininnat

Tältä listalta jäi pois useita nimekkäitä suomalaispelaajia, jotka ansaitsevat kaiken kunnioituksen:

  • Anne Mäkinen, ensimmäinen suomalainen naisammattilainen 2000-luvun alkupuolella.
  • Arto Tolsa, 1960-luvun lopun suomalaisen jalkapallon tienraivaaja Belgiassa.
  • Kari Ukkonen, neljä cup-mestaruutta Belgiassa 1980- ja 90-luvuilla.

Edelleenkin mainitsematta jäi useita suomalaisen jalkapallon sankareita. Keitä jäi puuttumaan?